Анализ на политическата обстановка прави шеф Иван Манчев

Ден след деня на шегата отиваме на избори. Президентът Румен Радев обяви че поредният извънреден парламентарен вот ще е на втори април. Вече е ясно - на държавния глава ще му се наложи да назначи поредното служебно правителство.  Радев  държи рекорда по брой съставени служебни правителства в демократичната ни история – до момента четири. Предстои му да подобри собствения си рекорд и да състави пети служебен кабинет.

Първият служебен премиер, изпратен от Румен Радев в Министерския съвет, беше Огнян Герджиков. Той остана на поста 97 дни. Следващият - Стефан Янев, оглави две последователни служебни правителства. Първото просъществува 127 дни, а второто - почти 3 месеца. Най-дълго управлявалият служебен премиер е Гълъб Донев. Към 3 февруари, когато ще бъде разпуснато 48-ото НС, той ще е бил на поста цели 185 дни. Тези 185 дни ще се увеличат, тъй като президентът обяви, че Донев ще е следващият служебен премиер. Като сметнем дните на служебните правителства, управлявали у нас от 2017 г. до разпускането на този парламент, излиза, че страната ни е била на своеобразен авариен режим почти 500 дни, или почти година и половина. Този срок тепърва предстои да се увеличи с 5-ият кабинет на Радев.

Обзорът на изминалите дни правим с шеф Иван Манчев. Той е категоричен, че и в политиката, и в кухнята дозата е много важна. „Има си някакви стандарти и когато ги вложиш всичките продукти в една манджа, тя не става добре, защото търсиш да изпъква вкусът, ама той не изпъква, защото всичко е различно. Тюрлю гювеч, манджурляк. Аз така му казвам – наистина не става. Всъщност, както и в парламента като има толкова много партии, те не стигат до добър консенсус. Защо? Защото егото е много по-голямо, отколкото мисията за това, за което са там”, казва ресторантьорът.

Егото, оказва се, пречи и в кухнята, и в политиката. Отиваме на поредните извънредни избори. Въпреки месеците, които президентът даде на партиите, за да намерят път една към друга - път няма, а дупките се превърнаха в ровове. Сега въпросът е какво ще успеят да отметнат депутатите в последните дни на този парламент и дали набързо гласувани текстове няма да създадат още по-големи проблеми.

Дали партиите ще внимават какво говорят сега, за да могат утре да работят заедно, предстои да видим. Приликите и разликите в политиката и кулинарията търсим с шеф Иван Манчев. Седемте формации в парламента, оказва се, са твърде много, за да се получи добро ястие, категоричен е той. „Ако говорим за месо - трябва да го подправим с 1-2 подправки максимум, за да може да подчертаем вкуса. Това, което трябва да се направи, е първо да търсим основите. Никой не обича да излиза от зоната си на комфорт. В България се оказва, че обичаме да тичаме на къси дистанции - само 50-100 метра, а дългата дистанция аз не я виждам – къде е дългата дистанция?”, пита риторично шеф-готвачът.

В последните си дни парламентът запретна ръкави да приема текстове за контрол над главния прокурор и за реформа в системата. Вместо това обаче заложиха на поредния скандал, който за малко не се превърна във физически сблъсък. „Винаги човек прави грешка. Тази грешка обаче е задължително да е осъзната, за да може да не я повтаря. Човек може да се върне назад, да си поправи грешката, да си признае, че е сбъркал, че това, което е минало през него, е осъзнато, за да може никога повече да не го повтаря. Ако не си осъзнаем грешките означава, че не сме се променили. Вероятно и следващият парламент ще изглежда със същите тези продукти. Ами да, защото много от нарицанията, които се говореха преди това, бяха изключително крайни – и когато виждаш, че без една или друга партия не става, ти трябва да си смениш риториката. Трябва да внимаваш много какво говориш, къде и как го казваш, защото не се знае другия ден какво ще се случи? А какво правим ние? Ние сме царе на нарицанията, да обиждаме, да слагаме етикети”, казва още шеф Манчев.

И докато вървим от 48-ото към 49-ото Народно събрание, от „Има такъв народ” задвижиха процедурата за провеждане на референдум за преминаване към президентска република. Мотивите – през последните години парламентът се е изчерпал. Темата не е обсъждана с Румен Радев, но пък  и към какъв тип парламентарна република са се засилили хората на Слави, така и не стана ясно. 

„Влизайки в политиката, трябва да се знае, че трябва да си честен, трябва да си отговорен, трябва да си прозрачен в това, което правиш. Не може да работиш по този начин. Ето неговата партия падна – не защото те нямат идеи, не защото нямат мисъл, но те не спазиха правилата”, коментира събеседникът ни тази седмица и допълва: „Парламентарната демокрация в България вече е 30 години и като такава тя се е доказала като система, която управлява всички процеси в България. Аз не смятам, че ние сме взели всичко от нея, за да може да кажем, че тя не става. Идеята на готвача, на майстора не е да изхвърли всичко и да започне на чисто, а да търси вариант. Напротив. В едно ястие, когато го правиш, ти не изхвърляш нищо, всичко използваш в името на това то да стане добро ястие – от кокалите ще направиш сос, от зеленчуците ще направиш бульон и всичко това, за да може всичко, което имаш, го употребяваш. А какво искаме сега да направим? Решихме, че след една година и половина не може да създадем нормално правителство и сега изведнъж отиваме на президентска република. Има доказани демокрации - Франция, Америка са с доказани президентски републики, но там властта е много централизирана, а тук властта се разпределя между всички и всеки трябва да носи отговорност за това”.

И докато депутатите ни не пропускат възможност да се скарат по която и да било тема, синдикатите изчисляват, че за да може един човек да живее що-годе нормално, трябва да има минимум 1351 лева на месец. Ако за готвача е задължително клиентът да излиза от ресторанта усмихнат, то за политиците усмивката на избирателя е важна основно когато гласува.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.