Възможно ли е дълголетие в здраве

Французойката сестра Андре, която от април 2022 г. бе най-възрастният човек в света, почина предната седмица в старчески дом в Тулон, Южна Франция. 

Според д-р Любомир Балабански, който се е срещнал с всички столетници у нас, като специалист по молекулярна генетика. Науката го пленява още като ученик, а генетиката среща в 10 клас и веднага проявява голям интерес. "Както човек се познава на ниво характер, така трябва да се познава и на ниво генетика. Така могат да се профилактират дадени заболявания. Човек има около 20 000 гени, сходно на червея и на мухата. Около 7000 са свързани със заболявания", обясни той.

Тайните за дълголетие и красота на звездите (ГАЛЕРИЯ)

По думите му има над 300 теории за това защо един организъм старее. "Стареенето представлява невъзможност за геномна стабилност в организма. Няма начин човек да умре от старост, това се случва заради усложнения, които възникват от процесите на стареене. Някои гени и молекулни пътища преодопределят продължителността на живота. Голяма част от столетници, с които се срещнах са се старали да живеят здравословно без да го осъзнават, имали са диета, основана на хапване по малко", разкри д-р Балабански.

Генетикът споделя, че почти 100% от столетниците не са пушили през живота си или не са консумирали системно алкохол.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.