Партиите в „Демократична България” поискаха мандат от своите за обща коалиция с ПП

Основните политически сили вече правят стратегии за първото място на предстоящия вот, за да успеят да сглобят редовно правителство. Така до часове се очаква да стане ясно дали всички формации в „Демократична България” ще дадат мандат за общо явяване на изборите с „Продължаваме промяната”.

За да спечелят първото място на изборите, и останалите партии в „Демократична България” поискаха мандат от своите за обща коалиция с „Продължаваме промяната”. ДСБ вече имат зелена светлина за започване на преговори.

„Очакваме едно амбициозно реформаторско управление”, заяви Христо Иванов.

А от „Продължаваме промяната” са убедени, че общо явяване на изборите ще им донесе успех.

„Аз не просто мисля, че ще сме първи, а съм сигурен, че ще сме първи и то ще има огромно мнозинство”, заяви Кирил Петков.  

Но виждат и рискове в обединението.

След като „Демократична България” каже „да” на „Продължаваме промяната”, трябва да се премине към следващите стъпки. Една от тях е реденето на листите.

„Ние ще държим за запазване на лицето на партията”, заяви Христо Иванов.

Според Кирил Петков в бъдещата коалиция с десните могат да влязат и други формации.

„Аз виждам една дълга редица от партии, които могат да се присъединят като „Правосъдие за всеки”, „Спаси София”, каза Петков.  

Обединението Петков определи като съюз на добрите сили. А това провокира бившия им коалиционен партньор Слави Трифонов да напише нов пост във Facebook, в който определи казаното като думи на инфантилен или объркан човек. И на „Позитано” 20 се готвят за изборите.

„Тръгваме с открито лице, ще се постараем да направим колкото се може по-добър резултат. След това какво ще се случи след изборите, не се ангажирам да прогнозирам, защото най-малкото не знаем колко ще бъдат участниците. Знаем, че има нови заявки”, заяви Христо Проданов от БСП.

А след вчерашното обвинение на ГЕРБ, че правителството на ПП е забогатяло с близо един милиард евро от комисионни от продажбата на оръжия за Украйна, от „Промяната” се заканиха, че ще продължат с делата срещу лидера на ГЕРБ.

„Сега ще му дадем да докаже тези свои твърдения в българския съд. Няма милион евро, всичко е в съзнанието само на г-н Борисов. Сделките са направени директно с контрагенти”, заяви Асен Василев.

На 3 февруари 48-ото Народно събрание ще бъде разпуснато.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.