Това решение беше взето на среднощно заседание

Дни преди края на 48-ото Народно събрание, партиите вече гледат към предсрочния вот. „Демократична България” получи мандат от партийните си редици за започване на преговори с „Продължаваме Промяната” за общо явяване на изборите.

Очаква се президентът да издаде указите за разпускане на парламента и за назначаване на служебния кабинет в следващите дни.

Без да казват твърдо „да” за предизборна коалиция на този етап, „Демократична България” започва преговори с „Продължаваме Промяната”.

„Трябва да изберем най-добрия вариант, за да постигнем максимум ефект. А ефектът, който целим, е първото място, което да ни позволи да наложим своя дневен ред”, коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Мандатът, който има до момента, е да разговаряме за предизборна коалиция”, уточни Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната”.

Христо Иванов: Целим първо място на изборите

В разговорите, които предстоят, двете формации ще трябва да изчислят дали явяване на изборите на 2 април, като обща коалиция, ще има търсения ефект.

„Обединението между „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” е в посока финализиране”, уточни Лорер.

„Разговорите ще се водят на много нива. Имаме да говорим и за програми, и за комуникация в кампанията”, смята Иванов.

„Твърдо вярвам, че ще сме номер едно и че следващото правителство, което ще бъде предложено в 49-ия парламент, ще бъде излъчено именно от тази формация”, посочи Лорер.

Вече се мислят и имена на коалицията. Макар и рано, вече е ясно и на какво ще залагат в листите си. „Ще държим листите да генерират подкрепа и в тях да има лидери, които ясно да мобилизират волята на хората да гласуват”, каза съпредседателят на ДБ.

Засега БСП остава извън идеята на двете формации като партньор.

„Те се борят дали да останат една малка партия, която играе на крайно левия терен пред собствената си врата, или искат да бъдат истинска социалдемократична модерна партия”, добави Лорер.

Лорер: Поотделно по-трудно ще направим закъснялата промяна

„БСП все повече залита към „Възраждане”, но се надявам, че това не е необратимо”, добави Иванов.

От „Позитано” 20 пък чакат Националният съвет на партията и Конгреса си, за да решат каква ще бъде стратегията им за следващите избори.

„Коалиционен формат „БСП за България” с максимално голям брой партии, които имат желание да се включат в тази коалиция”, обясни Христо Проданов от левицата.

Те си поставят за цел и по-добър резултат на вота през април, след като на последните избори бяха пети.

„Да отидем с високо вдигната глава към избирателите , да обещаем това, което ще изпълним, и по този начин да спечелим повече гласове”, каза още Проданов.

На 3-ти февруари президентът ще разпусне Народното събрание.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.