Според тях той е имал агресивно поведение и е бил отстраняван

В петък стана ясно, че дванадесетокласник от Френската гимназия е влязъл в час с газов пистолет. След проверка на полицията се оказа, че момчето има разрешително за притежание на оръжие.

Негови съученици публикуваха в социалните мрежи своя позиция. В нея те твърдят, че това не е първият случай, в който момчето влиза въоръжено в час, както и че има проблемно поведение.

Според разказа на младежа, седял зад въпръжения, той влязъл в часа, седнал на чина и започнал да си рови в раницата.

"Обърна се, извади нещо и видях с крайчеца на окото си, че си рови в шапката. Вече беше преместил другото в раницата. Мъгляво ми е, не съм сигурен за момента, когато видях оръжие. Поисках да изляза до тоалетна, защото изпаднах в паника. Същевременно друг съученик вече беше излязъл и ме прикани да дойда с него до ръководството, за да ги информираме", спомня си той. 

Ученик внесе оръжие в училище в София

Съучениците споделят, че момчето многократно е давало индикации за лични проблеми и особености в поведението си. "Пречи на работата в час още от миналата година, агресивен е и се държи неадекватно. Този проблем беше неглижиран доста дълго и се чувстваме несигурни в учебната среда. В конкретния час не ни е заплашвал, но ни притесни скришното зареждане на пистолета. Той не знаеше, че ние знаем, докато не дойдоха да го изведат", разказа очевидка. И допълни, че е чувала, че младежът и друг път е носел ножове и боксове.

Друга негова съученичка твърди, че има информация за лични проблеми на момчето с доста хора. Според младежите в края на декември той е бил отстранен след съвет, но не знаят защо.

Директорът Емилия Богданова споделя, че няма причина за притеснения, защото достъпът до гимназията е ограничен. "Има турникети, децата влизат с карти. Ученикът е отстранен от училище с моя заповед. С него се работи от около година по емоционално нестабилното му поведение. Нямам отговор от семейството и социалните служби, които съм уведомила. Още от ноември ученикът е с предупреждение за преместване. Това е първият случай, в който е отстранен. Не получихме никакво съдействие от страна на родителите. Три пъти сме писали до социалните, но и оттам няма никаква реакция. Нямам право да го преместя, защото е в 12 клас. От два дни родителите се опитват да му намерят ново училище, но не успяват. Ако те все пак присъстват на педагогическия съвет, той може да мине на индивидуално обучение", обясни Богданова.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.