По украински данни от началото на руската агресия над 12 000 деца са били отвлечени в Русия

По украински данни от началото на руската агресия над 12 000 деца са били отвлечени в Русия и откъснати от семействата си. Често са необходими месеци, за да могат родителите да открият изчезналите си деца.

Връщането им е трудна задача. Кореспондентът на Дойче веле Емануела Шазе се срещна с майка, която е успяла да върне дъщеря си в прегръдките си след месеци раздяла.

Заедно… най-накрая. Оксана … и дъщеря ѝ Йева.  
За последен път са се прегръщали преди повече от година. Оксана е военен лекар в украинската армия. Брат ѝ обаче е сепаратист. Докато тя е на фронта, той отвежда семейството и дъщерята на Оксана в Русия.  
 
За да разберем как се е случило това, отиваме в Полтава, където Оксана се мести да живее, след като домът ѝ в Източна Украйна е унищожен от руския обстрел.  
 
Тя предпочита дъщеря ѝ да не присъства на интервюто. Оксана още се възстановява от травми на главата, които е получила през септември на фронта в Бахмут.
 
Оксана е вдовица. Отивайки на фронта, оставя дъщеря си Йева с родителите си. Там, където мисли, че ще е в безопасност.  
 
“Когато ме раниха всичките ми лични вещи бяха унищожени. Не можех да се свържа със семейството си веднага. Когато най-сетне се обадих на майка си, разбрах, че брат ми е отвел детето ми в Русия”, споделя Оксана Лебеденко.
 
В продължение на четири месеца тя се бори да си я върне.
 
“Веднага подадох оплакване. Знаех, че трябва да разреша проблема по официален път, ако искам отново да видя дъщеря си. Аз съм в армията - нямаше никакъв шанс да ме допуснат да вляза в Русия. А брат ми отказваше да върне дъщеря ми обратно”, спомня си тя.
 
Срещаме се с комисаря по човешките права към украинското правителство, който работи по случаите на отвличания и депортации.  
 
“Това е част от руската система на военни престъпления и геноцид срещу украинския народ. Украинските деца са насилствено депортирани и руснаците се опитват да ги разселят из страната максимално бързо”, заяви Дмитро Любинец, омбудсман на Украйна.
 
Често семействата търсят децата си в продължение на месеци. Доброволците от неправителствената организация “Спасете Украйна” им помагат в този сложен процес.  

“Започнахме да организираме пътувания до Русия, след като с нас се свързаха майки, чиито деца са били отвлечени. Събрахме нужните документи, покрихме разходите за паспорти и превод. Организирахме и самото пътуване - през европейски държави, Беларус. А на връщане - с децата”, посочи Мирослава Карченко, НПО “Спасете Украйна”.  
 
Докато Йева е в Русия, Оксана се бори за шанса да говори с нея.  
 
“В крайна сметка брат ми ми даде новия ѝ телефон и започна да ѝ позволява да общува с мен, както и да има достъп до интернет, където да си говорим от време на време … Там е ходела на училище, държали са се добре с нея. Но непрестанно ми казваше - мамо, искам да се прибера”, разказва Оксана.
Тя вече не говори с брат си. Надява се да се върне на фронта, но засега двете с Йева си наваксват изгубеното време. 

“Заедно сме по цял ден, особено сега, когато бяха празници. Говорим си много. Много!”, откровена е Оксана.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.