Повече по темата разказва "Дойче веле"

Пандемията очевидно е била полезна за плъховете във Франция. По време на многобройните локдауни хората трябваше да си стоят у дома, докато плъховете можеха да се размножават необезпокоявани. Затова сега много френски градове имат сериозен проблем. Според оценките на всеки жител на Страсбург се падат до два плъха. 

Ловецът на плъхове Тиери Боден е постоянно зает. Той обикаля от мазе на мазе и поставя примамки с отрова за плъхове.   

“На всеки два или три месеца плъхът ражда от осем до десет малки. В рамките на две години това са повече от 100 000 плъхове. Така битката става безкрайна", добавя специалистът по борба с вредителите.

Проблемът е изключително сериозен в по-бедните квартали на Страсбург. Местните споделят, че плъховете са навсякъде. 

Оказва се обаче, че и плъховете имат политическо лоби. Градският съвет е разделен на противници и привърженици на плъховете. 

“Тези животни вече не могат просто да се върнат в дивата природа, така че няма къде да живеят”, казва Мари-Франсоа Хамар, общинска съветничка в Страсбург.

“Истинският въпрос е как да помогнем на хората, а не как да помогнем на плъховете, за да могат по-лесно да си намерят дом”, посочва друга общинарка - Ребека Брайтман.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.