„Езикът на омразата не е пътят към Европа”, посочи Иван Демерджиев

Побоят над секретаря на българския клуб в Охрид беше сред основните теми на срещата между вътрешните министри на България и Северна Македония. Иван Демерджиев предостави материалите за заплахи за убийство към Християн Пендиков, които той получи, докато лежи във ВМА. Двамата министри обсъдиха и честването на Гоце Делчев в Скопие в събота.

Демерджиев е получил уверение от македонския си колега Оливер Спасовски, че новите заплахи към Пендиков ще бъдат разследвани. След побоя момчето получи съобщения със закани във Facebook.

„Езикът на омразата не е пътят към Европа. Двете държави споделяме европейските ценности”, категоричен е силовият министър.


Спасовски беше категоричен, че полицията в Северна Македония ще разплете случая.

„Що се отнася до случая с побоя на Пендиков - МВР предприе всички мерки за решаване на случая. Един е в ареста, друг се издирва”, уточни той.

И от българска, и от македонска страна ще бъдат взети мерки, така че да няма ескалация на напрежението по време на честването за Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие.

„Получих уверението от Спасовски, че от тяхна страна ще бъдат взети всички мерки събитието да бъде обезпечено. Взимам и ще взема всички мерки хората, които ще дойдат от България за честването на това събитие, да не допускат правонарушения или провокации”, посочи Демерджиев.

„Желаем да отправим препоръка, че няма да позволим да се случи никакъв инцидент”, обясни вътрешният министър на Северна Македония.

От опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че ще охраняват гроба на Гоце Делчев в деня на 151-вата годишнина от рождението му. Засега властите в Скопие не са решили дали ще забранят на българи да влязат в страната в събота.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.