Внукът на основателя на команията сам представи наследника си

Главният изпълнителен директор на „Тойота” Акио Тойода ще се оттегли като ръководител на компанията, основана от неговия дядо. Това съобщи автомобилният производител и обяви, че лидерството ще поеме директорът на луксозната марка „Лексус". Именно той ще трябва да преведе компанията през процеса по бавното преминаване към електрически превозни средста.

53-годишният Коджи Сато ще поеме поста от 1 април, а Тойода ще бъде само председател на Борда на директорите.

Лично последният обяви името на наследника си и го аргументира с усилената му работа през последните години.

"Другото нещо, което ми харесва в него, е младостта му. Той трябва да насърчи промяната в епоха, в която бъдещето е непредсказуемо и ръководителят трябва да продължи да стои на предна линия. Затова издръжливостта, енергията и страстта са незаменими. Да си млад, само по себе си, е ключов фактор", каза Тойода.

Сато започва своята кариера в „Тойота” още през 1992 г., преди да се издигне в йерархията и да стане главен инженер на „Лексус".

Въпросът за това кой ще поеме компанията бе един от най-важните за инвеститорите през последните месеци, но сегашният момент е изненада за всички. Под ръководството на настоящия шеф изглеждаше, че компанията не е склонна да прегърне просто така електрическото бъдеще на автомобилите. Самият Тойода твърди, че хибридната технология, която въведе с бестселъра "Приус", е по-подходяща за много шофьори.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.