Там се съхраняват някои от най-известните картини в света

В "Райксмузеум" - държавният музей на Нидерландия в Амстердам, се съхраняват някои от най-известните картини в света. Самата сграда също е много впечатляваща и крие не една или две тайни.

Музеят е открит през 1885 г. и е дело на архитекта, проектирал Централната гара в Амстердам. Колекцията му представя 800 години холандска история и съкровища на изкуството - като "Нощна стража" на Рембранд и "Млекарката" на Ян Вермер.  

Екипът на "Дойче веле" разказва няколко факта за "Райксмузеум", които може би не знаете. 

Музеят е единственият, през който минава велоалея. Правени са опити тя да бъде премахната, но всички те са били безуспешни. До 1931 г. по улицата можели да се движат и автомобили. 

Дълго време залите на музея са боядисани в бяло. През 2013 г., след 10-годишен ремонт, сградата възвръща предишния си блясък.  

Една от скритите стаи, която мнозина пренебрегват, е библиотеката.  

Дори в най-известната картина в колекцията на музея има нещо неочаквано. От "Нощната стража” са отрязани определени части. Именно тази творба е и причината за наличието на тайна врата в музея.  

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.