Жители на града отново излязоха на протест

Общинският съвет в Павел баня гласува против изграждането на цех за формалин и смоли край града. Единодушно общинарите обявиха несъгласието си за инвестиционното намерение на дървопреработващо предприятие. Зелена светлина за изграждането му обаче беше дадена от РИОСВ - Стара Загора преди седмица.

Местните жители са категорични, че ще го обжалват пред Екоминистерството. Исканията на хората от региона са да запазят Розовата долина екологично чиста.

При тях миналата седмица пристигна зам.-министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова. Тя пое ангажимент, че при протестирането на определението на Регионалната инспекция по околната среда и водите и направения ОВОС там, тя лично ще започне проверката на документи.


"В този регион трябва да се развива туризъм и земеделие, не трябва да се допуска химическа катастрофа", каза един от протестиращите.


Николай Марков от местния парламент по-рано посочи: „Внесохме декларация в Общинския съвет и тя беше приета с пълно мнозинство. Ние сме против инвестиционното намерение в този му вид и не искаме едно дървообработващо предприятие да се превръща в химично такова. Самото инвестиционно намерение удвоява капацитета на лепилата. Става дума за производство на тонове химикали всеки ден. Защо това трябва да се случва в границите на населеното място?“. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.