Те се запознали в самолет и получили неочакван подарък

Преди повече от 23 години непозната в самолет дава на две сестри плик със 100 долара в него, който щеше да промени живота им.

Зугай и нейната по-голяма сестра, Ваня Контино, се свързаха отново с тази жена, на име Пек, в емоционален разговор в Zoom.

Но те не са имали възможност да се срещнат лично - до сега, когато поканата да се появят като специални гости на "CNN Heroes: An All-Star Tribute" доведе и трите жени в Ню Йорк. 

На 31 май 1999 г. Пек беше в края на 40-те и току-що беше завършила една мечтана ваканция, гледайки Откритото първенство по тенис на Франция с приятели.

По онова време двете сестри, на 17 и 12 години, току-що се бяха сбогували с родителите си и всичко, което познаваха, докато бягаха от разкъсваната от война Югославия.

Пек се прибираше вкъщи, за да бъде със семейството си. Зугай и Контино вървяха към несигурно бъдеще. Те търсеха убежище в Съединените щати, но нямаха представа какво ще намерят, щом пристигнат.

Тогава Зугай не говори много английски, но усеща състраданието в гласа на по-възрастната жена.
„Успяхме да общуваме, въпреки че имахме толкова много различия“, казва тя.
След като чула историята на сестрите онзи ден, Пек им подала плик в края на полета, като им казала да изчакат да слязат от самолета, за да го отворят. Вътре тя пъхнала банкнота от 100 долара и висящите обеци, които носи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.