„Ако нямаш пари, имаш ли избор", запита Симов, а Алгафари даде пример с медицинското обслужване в Европа

„Всяко едно поколение смята, че тези, които са след него, са по-тъпи и смята, че те са по-правилните, защото това е консерватизма. Младите смятат, че са по-умни и по-кадърни от предишните. От там тръгват и различията и възприятията на света. Светът винаги се променя към нещо по-добро”.  Това заяви политическият пиар Нидал Алгафари в предаването „Челюсти” по NOVA NEWS.

Според другия събеседник в студиото - социалиста Александър Симов, дори хора, които ненавиждат предишния строй винаги ще си спомнят с носталгия и амбиция за него.

„Защото тогава са били млади и хубави, а сега са само хубави”, пошегува се в отговор Алгафари.

„За пръв път в България имаме ситуация, в която едно поколение, което възпитава децата си, живее с подозрението, че те ще живеят по-зле. Ще живеят по-зле, защото израства в обстановка на икономическа нестабилност, която разтърсва едно общество. В социализма имаше възможност да направиш план за живота си, сега никой няма такъв план”, каза Симов.

Гостите в студиото дадоха пример с медицинското обслужване в големи европейски страни, където за зъболекарски услуги се чака между 3 и 6 месеца.

„Проблеми има, но дали мога аз без пари да просперирам, да – мога. Ако седна на задните си части да уча и да намеря правилните бизнесмени, които да се огледат в мен, може да си купя апартамент”, обясни пиар специалистът.

„Сега хората имат възможност да се опират не на колективизма, а на индивидуализма”, допълни той.

Симов заяви, че това за нашия манталитет е опасно и цитира книга на Бжежински, че само в България не е имало политическа криза, не е имало драматично неравенство, каквото се появява сега. В отговор Алгафари припомни, че сега хората могат да избират, а преди не са имали избор, но Симов запита: „Ако нямаш пари, имаш ли избор, можеш ли да се излекуваш”.

„Държавата си позволи да остави без идея за развитие огромни части от тази държава и тя същестува в рамките на 4-5 градове. Реални градове не много големи, са оставени без болнична помощ”, каза Симов. В отговор Алгафари обясни, че предишната икономика е била основана на СИВ.

„Не може да имаш в една държава от 6 млн. души 12 филхармонии, не знам колко опери, - гениалният, талантливият, трябва да бъде приравнен към другите. В Ню Йорк имат само една опера, а той е толкова по-голям от България”, каза Алгафари и допълни – „опитваме се да подтикваме хората в някакво разнообразие, но всичко равно и там остава”.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.