Недоволството парализира транспорта и затвори училища и университети

Половин милион души във Великобритания стачкуват с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Най-голямата стачка на Острова от десетилетие насам парализира транспорта и затвори училища и университети. Днешният протест ще струва на хазната 200 милиона лири.

Голямата инфлация и увеличаващите се разходи за живот изведоха на протест учители, университетски преподаватели, държавни служители, машинисти, шофьори на автобуси, гранични полицаи и охранители.

„Просто е. Смятам, че споровете могат да бъдат разрешени. Това, което всички тези хора искат, са достатъчно средства, за да си плащат сметките. Хората искат сигурност, за да живеят с достойнство и сигурност”, коментира генералният секретар на Синдиката на учителите Джо Грейди.

Двойна епидемия и стачки на медици във Великобритания

40 000 служители в железниците и 21 000 машинисти протестират, защото заплатите им не са били увеличавани от три години.

„Хората днес искат увеличение на заплатите, но и за това, което правят - независимо дали са нашите училища, болници или железници, имаме обществени услуги в криза. Риши Сунак и Джеръми Хънт трябва да спрат да се крият, да седнат на масата за преговори”, посочи генералният секретар на Търговския синдикат Пол Новак.

Стачката обхвана и образованието. 23 000 училища в Англия и Уелс не отвориха врати днес. Безпрецедентните стачни действия засегнаха и 150 университета, след като 70 000 членове на Синдиката на преподавателите също поискаха по-добро заплащане, условия на труд и за пенсиониране.

„Условията на работа на преподавателите са нашите условия за обучение. Така че, когато те са преуморени, ниско платени, стресирани и без отпуска - това понижава качеството на нашето образование”, смята студентката Кай.

Според синдикатите в образованието повече от 300 000 учители са се включили в стачката. Премиерът Риши Сунак, който критикува протестите, смята, че увеличаването на заплащането ще доведе до още по-голяма инфлация.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.