Политиците да покажат, че са извлекли поука, призова Вежди Рашидов

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов и депутати от различни партии почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим, съобщиха от пресцентъра на парламента.

„На днешния ден ние свеждаме глава в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим. С болка си припомняме, че на 1 февруари 1945 година Народният съд масово произнася смъртни присъди над много граждани, сред които и народни представители“, каза Рашидов.

Той призова съвременните политици да покажат, че са извлекли поука от миналото.

На церемонията, която се състоя пред параклиса и мемориалната стена до Националния дворец на културата, присъстваха и президентът на Република България в периода 2012 – 2017 г. Росен Плевнелиев, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, политици, общественици и много граждани. В памет на жертвите на комунизма беше отслужен молебен.

По-рано в парламента Людмила Илиева от ДБ прочете декларация от трибуната. По това време председателят на “Възраждане” Костадин Костадинов и депутатите от парламентарната група на БСП напуснаха залата.

„На 1-ви февруари 1945 година бе осъден на смърт и физически унищожен българският политически елит. Избити още същата вечер бяха тримата регенти, 22 министри, 8 царски съветници, 67 депутати, 47 генерали и полковници. Стотици хиляди са изчезналите, избитите без съд, изпратените по затвори и лагери - само защото достойно и смело се противопоставят на пълзящия комунистически терор”, се казва в текста.

Докато в София бе почетена паметта на жертвите на комунизма, президентът Румен Радев присъстваше на откриване на първа копка на интерконектора с Гърция на границата със Сърбия.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се отбелязва на 1 февруари по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook