Партията на премиера Нарендра Моди е подложена на натиск да създаде допълнителни работни места

Индия обяви един от най-сериозните си планове за капиталово инвестиране в страната през последното десетилетие. В същото време Делхи твърди, че ще успее да свие фискалния си дефицит чрез създаване на допълнителни работни места и поддържане на дисциплината. Правителството ще търси дефицит от 5,9% за 2023 и 2024 г., което е спад от 6,4% за текущата година. Увеличението на капиталовите разходи ще достигне до 122 млрд. долара, което е 3,3% от брутния вътрешен продукт на страната.

Това е най-големият скок на инвестициите от 2010 г. насам. В същото време се намаляват субсидиите за храна, торове и петрол с над 50 млрд. долара.

Индия е напът да измести Китай като най-многолюдната държава в света

Партията на премиера Нарендра Моди, която е изправена пред избори в ключови щати тази година и национелен вот през 2024 г., е подложена на натиск да създаде допълнителни работни места в страната с население от 1,4 млрд души.

Въпреки всичко, Индия остава една от най-бързо развиващите се страни в света. Откакто встъпи в длъжност през 2014 г., Моди увеличи капиталовите разходи, включително за пътища и енергия. В същото време властта привлича инвеститори чрез по-ниски данъчни ставки и трудови реформи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.