Максималната санкция за година, която шофьор може да получи, е получи е 900 лв.

Електронна винетка в рамките на една година. Това реши Народното събрание, което одобри промени в Закона за пътищата. Разпоредбата влиза в сила със задна дата - от 1 януари 2019 г. Глобата за движение без винетка остава 300 лева. Така максималната санкция за година, която един шофьор може да получи, е получи е 900 лв.

СЛЕД СЛУЧАЯ "ПРОЛЕША": Парламентът гласува промените в Закона за пътищата

Гергана живее в Пролеша. В ефира на „Здравей, България” тя се обърна лично към регионалния министър Иван Шишков с въпрос „Защо на сайта на министерството продължава да стои информацията, че за населеното място не се изискват винетки”. Местните казват, че се надяват този път правилно да са разбрали новата разпоредба.

Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики призова държавата коректно да обясни на българските граждани какво е решила. Тя обаче не е съгласна новите правила да важат за всички, а само за частните случаи, какъвто е и този с жителите на Пролеша и Божурище.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.