Предстои назначаване на ново служебно правителство

След днешното заседание 48-ото Народно събрание отива в историята. Народните избраници, които българите изпратиха в парламента, така и не успяха да свършат най-важната си задача - да сформират правителство. Предстои назначаване на нов служебен кабинет. Обобщаваме какво свърши и какво не свърши парламентът.

„Трудно” – това със сигурност е думата на 48-ото Народно събрание. Трудно заработи. Народните избраници постигнаха невъзможното - разтеглиха времето, за да могат да си изберат председател. По правило председателят на Народното събрание се избира в първия ден, та се наложи да спрат часовника. Първата им работна сряда продължи до петък.

„Колеги, ако четири дена аз трябва да седя тук и да наблюдавам това, което вие предлагате – аз се чудя - за една година дойдохте, от къде дойдохте с толкоз омраза”, каза Вежди Рашидов по време на обсъждането за неговата кандидатура за председател на парламента. „Вие хубаво се усмихвате, защото си седите, ама питате ли ме мене”, допълни той. В крайна сметка именно Рашидов бе избран за председател на парламента.


Депутатите трудно разпределиха и комисиите между различните партии. „Някой или Кой се обади на ДПС и на ГЕРБ и помолиха да се смени комисията на спорта да не бъде (ръководена) от „Продължаваме промяната”, заяви от трибуната съпредседателя на ПП Кирил Петков. „Бях поканен за разговор с едни от основните лица на ДПС и бях помолен да се откажа”, заяви на трибунка Радостин Василев. В отговор лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви: „Да, беше в нашата стая. Дойдоха с Кирил Петков. Беше чудесен разговор”. 

Първият внесен законопроект беше за връщането на хартиената бюлетина. Машините за гласуване ще продължат да се ползват, но те просто ще изпълняват функциите на принтери.

Трудното съществуване на този парламент наложи сформирането на различни тематични коалиции - коалиция „Хартиена бюлетина”, коалиция „Евро”, коалиция „Оръжия за Украйна”.

След месеци отлагане, и България реши да изпрати оръжие в Украйна. Коалицията "Украйна" роди и първия и единствен независим депутат. БСП наказа Явор Божанков за инакомислие и го изключи от парламентарната си група. Той си татуира черна овца.

Коалицията, която по правило трябва да се формира в едно Народно събрание, така и не се случи. Седемте партии в парламента не формираха управленска коалиция. А премиер се търсеше и сред холивудските звезди, и сред футболните.

Още нещо не успя да свърши 48-ото Народно събрание – не прие бюджет за годината, но за това вината не е само тяхна. Служебният кабинет отказа да внася нов бюджет, притеснен, че партиите ще раздуят разходите, без да мислят има ли приходи за тях.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.