Президентът издаде два указа

Окончателно - край на 48-ото Народно събрание. Президентът издаде два указа, с които разпусна парламента, насрочи извънредни избори и назначи нова власт. Кабинетът „Донев 2” ще бъде 101-вото правителство на България и пето за президента Румен Радев.

Президентът обяви имената на служебните министри

Очаквано, премиер отново ще е Гълъб Донев. Така той ще стане и най-дълго управлявалият служебен министър-председател и ще продължи да има трима заместници. Има само една промяна в състава на кабинета. Тя е в Министерството на културата. Досегашният министър Велислав Минеков ще отстъпи мястото си на Найден Тодоров.

Партиите в парламента за служебния кабинет

Оценката си депутатите по-скоро поставиха на конкретни министри и вицепремиери. ГЕРБ и ДПС приветстваха решението на президента за смяната на министъра на културата. Бяха категорични, че той не е успял да се справи с проблемите в сектора. „Възраждане” пък разкритикува Радев за това, че оставя на поста вицепремиера Атанас Пеканов. Основният призив обаче е кабинетът да се погрижи за честното провеждане на изборите.

„Има сектори, в които министрите се справят сравнително добре, в други - сравнително лошо”, смята Тома Биков от ГЕРБ.

„Да направи така, че изборите да са честни. Това предизвикателство става много по-голямо с хартиената бюлетина. Призовавам МВР този път да си свърши работата безупречно”, посочи Кирил Петков от ПП.

„Много е важно изборите да бъдат честни и справедливи”, е позицията на Йордан Цонев от ДПС.

„По основните въпроси те се справяха добре, въпреки че имат ограничени правомощия. Да продължат да работят по основните задачи на държавата”, призова Виолета Комитова от БВ.

Имаше и сериозни критики към кабинета „Донев”.

„Защо през цялото време се опитваше да форсира процеса на вкарване на България в еврозоната, при условие че нито има мандат за това, нито пък има някакви обективни икономически или финансови причини да го прави”, категоричен е Костадин Костадинов от „Възраждане”.

„Още от същото. Какво друго можем да очакваме? Да се надяваме да не направят някакви поразии в периода на изборите. Разбира се, ние ще следим тяхното поведение и ще се опитваме да коригираме, където си позволяват волности. Да се надяваме, че няма да променят външнополитическия курс на страната по отношение на войната”, каза Атанас Атанасов от ДБ.

Според депутати кабинетът не се е справил и със социалната политика.

„Сърце не ми дава да му дам висока оценка на служебното правителство”, подчерта Георги Гьоков от БСП.

За единствената рокада също се чуха различни отзиви.

„Ако има истински силен провал, това е в сферата на културата”, е мнението на Биков.

„Много справедливо решение. Много навременно решение. Поздравления за президента. Най-слабият министър - определено”, добави Цонев.

От „Възраждане” разкритикуваха липсата на промяна при вицепремиерските постове. Конкретно - този на Атанас Пеканов заради въглищни централи.

„Никакво доверие на лицето Пеканов. И сме уверени и убедени, че този субект ще саботира работата на правителството в тази му част”, коментира Костадинов.

Край на 48-ото Народно събрание

По традиция в последното заседание на парламента беше време за равносметка.

Според ГЕРБ политическите клишета, вместо решителността, са попречили да бъде излъчен редовен кабинет. „Вярваме, че политическата криза може да е решена с проява на политическа смелост”, заяви Десислава Атанасова.

„Продължаваме Промяната” не спести критики заради провала на съдената реформа. „И сега най голямата опасност е да бъдем превзети от гняв и отчаяние”, каза Андрей Гюров.

От ДПС имаше призив - за диалог след изборите. „В този исторически момент получаваме най-мъдрите уроци. Важно е да направим правилния избор напред по пътя”, уточни Мустафа Карадайъ.

За „Възраждане” предсрочните избори са правилен ход. „Вместо създаването на политически зомбита в този парламент, много по-добро решение са изборите”, категоричен е Костадин Костадинов.

Още отсега БСП прогнозира кое ще е предизвикателство пред следващия - 49-и парламент. „Да гарантираме парламентарната република, да излъчим редовно правителство и дадем хоризонт за развитие на България”, заяви Корнелия Нинова.

От „Демократична България” направиха друг паралел. „Имаме все повече белези на един необявен от Конституцията странен квазипрезидентски режим на управление”, е мнението на Христо Иванов.

И „Български възход” дадоха своята оценка: „Беше изгубено безценно време в безсмислени караници за власт на всяка цена. И това е непростимо”, обобщи Стефан Янев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.