Делото срещу виновните за Възродителния процес не е приключило десетилетия

След като съдът върна на прокуратурата делото за Възродителния процес, пред NOVA говори лагерник от „Белене”, който над 30 години чака правосъдие. Али Хюсеин съди държавата за обезщетение като пострадал от липсата на правосъдие.

„Страданията, които съм прекарал, никога не са изчезвали от главата ми. Никога няма да мога да ги забравя, докато умра. Правосъдие съм чакал повече от 30 г., от 1985 г. насам”, споделя Хюсеин.

Делото срещу виновните за Възродителния процес не е приключило вече 31 години. През май миналата година прокуратурата прекрати разследването. През декември обаче съдът не се съгласи с мотивите и пак го върна в прокуратурата. Това е и надеждата на Али.

„Каквото и да стане, дори и животът ми да не стигне, моето поколение ще продължи докрая, докато накажат виновните”, подчерта жертвата на Възродителния процес.

Хюсеин вече е завел иск срещу държавата за вреди от бавно правосъдие. „Отначало всички врати ни се затваряха. Много пъти съм ходил в Разград, за да подавам молба за правосъдие и винаги са ме връщали. Принудиха ни да направим най-лошото - да съдим държавата си”, посочи той.

Каква ще бъде съдбата на върнатото дело, от прокуратурата обявиха пред NOVA, че ще имат повече яснота другата седмица. В чий интерес е бавното правосъдие коментира адвокат Христо Ботев. „Правосъдието е различно бързо за различните страни по делата. Понякога за подсъдимите е бързо, за пострадалите е бавно”, поясни защитникът. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.