Коментар на бившия зам.-ректор на Академията на МВР Милен Иванов

Арестант с белезници избяга от болницата на МВР в София. Мъжът е задържан за хулиганство през вчерашния ден, след което е закаран за преглед в медицинското заведение, откъдето успява да се измъкне без служителите на реда да го забележат. Арестуваният е открит няколко часа по-късно в столичния квартал „Обеля”. Той  е добре познат на полицията - с дребни хулигански прояви.

„Такива неща се случват. Не е някаква сериозна драма. Някъде в схемата се е получила пробойна и арестантът се е възползвал”, обясни бившият зам.-ректор на Академията на МВР Милен Иванов.

По думите му органите на реда са разбрали за бягството след не повече от 3-4 минути. Това време е напълно достатъчно той да избяга и да се включи в потока от движение”, смята Иванов.

Допускането на този пропуск говори за недостатъчна подготовка, която фигурира в обучението на полицаите - само по документи, смята адвокатът Галентин Грозев.

„Той се е намирал в затворена структура на МВР. МВР Болница е част от системата на МВР, също така е бил с белезници, също така е установено към момента, че е бил със спукани ребра. Това е задало необходимост за един по-нисък стандарт за сигурност”, заяви Галентин Грозев,  адвокат на Синдикален алианс “Сигурност” на МВР.

По правило - полицаите трябва да останат пред кабинета докато арестантът не излезе. Не е ясно дали стандартът е бил спазен. „Трябва да се има предвид, че самата МВР болница има свързани помещения помежду си. И понякога от едно помещение може да се излезе от 2-3 места”, подчерта адвокат Грозев. И допълни: „Самоволното му отклоняване от задържането му, така нареченото бягство, му носи лишаване от свобода до 3 години”.

От МВР отказаха информация за това как се е стигнало до бягството и има ли пропуск. С мотива, че тече проверка.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.