Композицията пътувала за Париж

Френските сили за сигурност задържаха 24-годишен мъж, който заплашил да се взриви във високоскоростен влак, предаде АФП. Служителите на реда са направили оценка на психичното му здраве, след като не открили у него експлозиви, съобщиха от полицията. Влакът от североизточния град Колмар за Париж е имал закъснение, тъй като е бил спрян, за да се намесят силите за сигурност, заяви говорител на националния железопътен оператор SNCF.

"Ситуацията е приключила и е под контрол. Лицето е арестувано", заяви той пред АФП. От местния полицейски участък съобщиха, че 24-годишният мъж "заплашвал да се взриви" и питал пътниците дали вярват в Бог, но нямал нито оръжие, нито експлозиви у себе си.

Влакът е превозвал 280 души и е бил спрян малко преди 8:00 ч. сутринта в североизточния град Луини. Около 100 служители на силите за сигурност и специализирани кучета са извършили "щателно претърсване" на влака, но не са открили нищо, след което влакът е бил пуснат да продължи по пътя си около 10:20 ч.

Разследващите заявиха, че мъжът, който вече е отправял подобна заплаха във влак в североизточния град Реймс миналата година, е подложен на "психиатрична оценка". Източник от полицията заяви пред АФП, че мъжът първоначално е бил задържан от полицай, който е пътувал във влака като обикновен пътник благодарение на системата, която им позволява да пътуват безплатно, ако сигнализират за присъствието си на кондуктора.

Тази система "всеки ден доказва своята ефективност за безопасността на французите в транспорта", заяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС