"Никой, освен България, няма по-голям интерес РС Македония да е в Евросъюза", категоричен е дипломатът

„В РС Македония продължават да живеят в капана на идеологическата фрустрация. Не бива да допускаме да ни вкарат в капана на психологическата фустрация. Нито една държава, нито един друг народ имат по-голям интерес от България РС Македония да стане член на ЕС. България има нещо повече от интерес – тя има родови връзки”.

Това заяви в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS съпредседателят на българо-македонската комисия по исторически и образователни въпроси Ангел Димитров.

По думите му там трябва да стане ясно, че сегашното време е много бързо и не бива да се поставя на карта едно бъдеще, заради едни неясни представи до какво може да доведат представите за миналото. Ангел Димитров разкритикува и част от българската политика: „Когато от най-високо място се казва, че България имала интерес, а не право, историческо достойнство да чества Гоце Делчев…”, не довърши изказа си по повод и политиката ни той.

Демерджиев: Имам данни за спрени българи на границата с РСМ

„Случилото се с Християн Пендиков (секретарят на българския културен клуб в Охрид „Цар Борис Трети” бе пребит) бе градация на едно враждебно отношение към македонските граждани с българско самосъзнание. Отговорът с оттегляне само за консултации на посланик Ангелов бе правилен и това, че продължи седмица, бе ясен сигнал за неприемливо състояние на отношенията между двете държави”, каза Димитров.

Запитан за ролята на Сърбия, бившият ни посланик в Белград каза, че Сърбия и самият Вучич се намират на политически кръстопът. „Докато в чл. 1 в Конституцията на Сърбия, според който Косово е неразделна част от Сръбската държава, е трудно да вървят към еврочленство. Хармонизацията на външната политика е минимален процент. Сърбия продължава да бъде най-верния съюзник на руската политика към Западните Балкани”, каза дипломатът.

Джамбазки: Спирането на българи на границата с РСМ е позор и провал за политическата ни класа

„В Сърбия трудно приемаха, че България върви по-напред в своето развитие. Дори в момент, в който всички показатели показваха, че Сърбия икономически е по-зле от България, там се утешаваха, че имат потенциал”, допълни той.

За българо-македонските отношения от последните години, той каза: „Ако погледнем тези 30 г. общуване между двете държави като независима държава РСМ, този период е изпълнен с обрати. Периодите с възходяща линия в двустранните отношения са само 2-3 години. Имаме три обрата. Европейските амбиции на Скопие ще доведат и до четвърти обрат”, смята Димитров.

„Вестите, които идват от днешния ден от Северна Македония хвърлят доста сенки”, коментира дипломатът и съпредседател на смесената българо-македонска комисия.

„Информацията (в Скопие – б.р.), че България не била поискала нейна делегация да бъде допусната да положи цветя върху саркофага. Нашата делегация е била толкова скромна, коментира той.

„Не бих казал, че е имало каквото и да е коректно отношение, залегнало в Договора за приятелство и добросъседство. Няма никакви уловки в договора. Много хора сравняват договора от Преспанското споразумение. „Обща история” е формулировка, която не е само в този член, който предвижда създаването на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси. Обща история се споменава като основание за подписване на договора – имало е политическо съгласие върху нещо, което е исторически факт”, обясни дипломатът.

От заседанията на комисията е имало лек напредък за Цар Самуил, но „всичко се върна назад за обсъждането на Охридската архиепископия. Нещата се върнаха към едно добре познато време към стагнация”, допълни Ангел Димитров.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.