"Скопие ще започне преговори с ЕС едва, когато българите бъдат вписани в конституцията му", посочи тя

Смятам, че механизмът, който беше заложен в споразумението от юни месец – за съжаление не се изпълнява. Не се използва достатъчно и от двете страни. Този механизъм беше договорен от двете външни министерства именно за такива случаи, в които има нарастване на напрежението. Тогава групи от двете ведомства сядат и намират решение – и то достатъчно рано, преди да се стигне до такива резки движения като изтегляне на посланик.

Това заяви в предаването „Офанзива” по NOVA News зам.-директорът на Европейски съвет за външна политика и съветник по външна политика на бившия премиер Кирил Петков Весела Чернева в отговор на въпроса изпълнява ли РСМ поетите ангажименти по придобилото популярност като „френско предложение” за премахване на ветото на България върху присъединителния процес на Скопие към ЕС. Тя подчерта, че РСМ ще започне преговори с ЕС едва, когато българите бъдат вписани в конституцията ѝ и правата на малцинствените групи бъдат гарантирани.

По думите ѝ две радикални групи от двете страни на границата продължават да извличат ползи от това бездействие. „Когато няма активно сътрудничество – най-радикалните и силни гласове от двете крайности се чуват най-много. От това страдат обикновените хора от двете страни на границата. Това са учени, лекари, които не искат да бъдат част от тези свади”, подчерта тя.

Чернева посочи, че хората, критикуващи френското предложение, което е основано на български идеи – не са го чели. „В него са включени всички цели, които си постави България. Неслучайно то беше подкрепено от над 170 депутати от всички политически сили. То най-добре отразява интересите на българската държава и на българската общност в РСМ. Но то трябва да се прилага, а за това се изисква работа”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.