Оттам на ден минават близо 3000 камиона

Рекорден трафик от товарни автомобили и рекордни постижения на митничарите на границата ни с Турция през миналата година. Ръстът на камионите спрямо пандемичната 2020 година е с 40%. Именно в товарните автомобили най-често се откриват и забранени стоки. Най-голям е ръстът на задържаната недекларирана валута - три пъти.

През най-големия граничен пункт на Балканите - „Капитан Андреево”, на ден минават близо 3000 камиона. „Това се дължи както на увеличаването на стокообмена между Турция и Европа и страните от Азия, така и на военния конфликт в Украйна. Много от пратките, които пътуваха през други маршрути, минават през България”, коментира началникът на МП „Капитан Андреево” Георги Господинов.

С повечето камиони расте и броят на опитите за контрабанда, както и изобретателността. Митничарите прилагат и психологически похвати при така наречения анализ на риска. „Дори, когато не е налична рискова информация в дадена система, митническият служител може да направи тази преценка, че шофьорът иска да укрие нещо или да премине по-бързо”, добави Господинов.

Следват рентген и физическа проверка на камиона. Ако бъдат открити недекларирани или контрабандни стоки, те се задържат и започва разследване.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.