Наложена им е глоба от 300 евро

Сериозно напрежение на българо-македонската граница в събота. Десетки българи останаха блокирани и не успяха да пристигнат в Скопие, за да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев. От Външното ни министерство определиха отношението на Северна Македония като недопустимо и унизително.

Равносметката е трима задържани български граждани, които според властите на РСМ са имали „агресивно поведение спрямо македонските полицаи и митничари на ГКПП „Деве баир”. Те са наказани с глоба от 300 евро и забрана за влизане в Северна Македония през следващите три години.

За да бъдат освободени тримата от ареста се наложило двама техни съмишленици да платят на ръка 1700 евро - глобите и разноските по делото, тъй като в събота вечерта не могло да се направи банков превод. Иначе рискували да престоят още едно денонощие зад решетките.

 

 


"Ние двама обикновени български граждани отидохме, за да откупим нашите сънародници в РСМ. А държавата с целия си ресурс, не успя да направи нищо или може би не пожела да направи нищо", заяви Валери Стоилов, областен координатор на ПП "Възраждане". 

Според адвокат Владимир Миланов задържаните българи са били бити, защото видял синини по тях. "Срещнах се с техния служебен защитник, той ми каза, че това е около средното наказание. Да ги задържат, да ги арестуват и да ги държат под стража", посочи той. 

От Външно министерство призоваха засегнатите българи, които са получили писмен отказ за влизане в Северна Македония, да им предоставят документа, за да може дипломатите ни да информират международните институции

Наши сънародници не стигнаха до гроба на Гоце Делчев. Македонските българи, които живеят в Скопие, също не бяха допускани. Достъп имаха единствено официални делегации и граждани на Северна Македония. От МВнР посочиха, че датата 4 февруари 2023 г. ще остане в историята, на която властите на РСМ по крайно неубедителни причини не са допуснали отдаване на почит.


Каква беше обстановката по границата гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.