Първият портрет е на тенис звездата Новак Джокович, след това идват още 50 изображения

Фризьорката от Северна Македония Светлана Гроздановска има необичайно хоби: когато е сама във фризьорския си салон, тя създава изкуство от остатъците от косата на своите клиенти. Така само за няколко часа от човешка коса се създават портрети на известни личности. Ако някога на Светлана ѝ липсва коса, тя си я набавя чрез социалните мрежи. Защото клиентите ѝ са щастливи, че чрез изкуството на Светлана косата им също става малко "известна". 

Какво е общото между Доналд Тръмп, Кристиано Роналдо, Принцеса Даяна и Шакира? Във фризьорски салон в Северна Македония се създават изключителни техни портрети - се с акрил или масло, а от коса: тази на клиентите на салона.

"Видях изкуство в боклуците. Събрах косата и започнах да правя форми и цветя от нея, но това ми се стори твърде лесно. За мен беше предизвикателство да създам нещо интересно, необичайно и ми хрумна идеята да правя портрети", разказа Светлана.

Първият портрет е на тенис звездата Новак Джокович. След това идват още 50 изображения. Изкуството ѝ става популярно в Северна Македония, а ако някога ѝ липсва коса, тя си я набавя чрез социалните медии.

"Трябваше ми коса от трима клиенти, защото не можех да изобразя певицата Калиопe с къдрава коса - тя винаги я носи права. И така, успях. А за лицето и блузата ми трябваше бръсната мъжка коса", обяснява фризьорката.

Клиентите на Светлана са щастливи, че допринасят с коса и че косата им ще стане донякъде “известна”.

Това изкуство отнема часове, за да се изработи, а след това изчезва само за секунди. До следващото вдъхновение от коса.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.