Лечението му продължава в извънболнични условия

Изписаха от болница секретаря на българския културен клуб "Цар Борис lll" в Охрид - Християн Пендиков. Той беше пребит на 19 януари и веднага, след това докаран с правителствения „Фалкон” от Македония у нас, за да се лекува тук. Един от виновниците за нападението срещу него е Илия Спасески. Той е професионален състезател по жиу-жицу и член на клуба по карате в Охрид „Кун-су-то“. Спасески участва в професионални състезания и е носител на множество награди от тях.

Заради този случай отношенията между София и Скопие стигнаха до една от най-високите точки на напрежение през последните години. 

Пендиков беше приет с тежки наранявания в областта на главата, ребрата и челюстта. Той остана във ВМА 17 дни. Лечението му сега продължава в домашни условия. 

Само пред NOVA говори негов приятел, който сподели, че Пендиков е бил нарочен седмици преди побоя. Негова снимка се разпространявала в социалните мрежи със знака „Х”. 

РЕАКЦИЯ ОТ БРЮКСЕЛ: Жозеп Борел осъди нападението над Пендиков

Побоят над секретаря на българския клуб в Охрид Християн Пендиков е бил очакван, тъй като младежът е бил нарочен в социалните мрежи след честването на Мара Бунева в Скопие на 14 януари. Това разказва негов приятел. 

Той не пожела да разкрие самоличността си пред камерата на NOVA oт съображения за сигурност.

Мъжът твърди, че в социалните мрежи е имало кампания за насилие над Пендиков. 

Скопие се надяват, че след като оздравее, Християн ще се върне в Северна Македония. Това си пожелава и неговият приятел. 

Още в събота вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че след като бъде изписан на Християн ще му бъде сложена охрана. По документи младежът не се води български гражданин. А след напрежението по българо-македонската граница в събота - днес МВР изпраща 3 генератора на Скопие, за да няма повече проблем с тока на граничните пунктове с България.

Радев към Пендиков: България няма да търпи насилие над македонските българи и над своите граждани

Демерджиев отхвърли обвиненията на Скопие, че за честванията на Гоце Делчев България е допуснала радикално настроени хора на границата.

“Нямам нито едно доказателство от колегата ми от РСМ, че такива хора - български граждани, е имало на границата, които по някакъв начин са се държали така, че да се смята за радикално поведение”, заяви вътрешният министър.

Демерджиев е поканил на нова среща вътрешния министър на Северна Македония. Този път в Делчево. 

А приятелят на Християн Пендиков заяви: “Ние македонските българи искаме РСМ да влезе в ЕС и да не сме предмет на насилие, да ни защитават институциите”.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС