Броят на жертвите на труса в двете страни надхвърли 1000

Най-малко 386 души са загинали в Сирия при срутване на сгради след земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер в съседна Турция, съобщават държавни медии и медицински източник, цитирани от БГНЕС. Според други източници броят на жертвите в страната надскача 700.

Кореспонденти на АФП в Северна Сирия съобщиха, че ужасени жители са избягали от домовете си след труса близо до турския град Газиантеп, на около 40 км от сирийската граница.

СНИМКИ ОТ УДАРЕНИТЕ ОТ ТРУСА МЕСТА ВИЖТЕ ТУК

В контролираните от правителството части на Сирия, включително градовете Алепо, Хама, Латакия и Тартус, при земетресението са загинали най-малко 239 души, а други 648 са ранени, съобщи държавната телевизия.

В контролираните от бунтовниците части в северозападната част на страната са загинали най-малко 147 души, а над 340 са пострадали, сочат данни на спасителните служби.

Серия мощни земетресения в Турция, жертвите са над 1000 (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Броят на жертвите може да се увеличи, тъй като много семейства все още са в капан. Нашите екипи са на терен, търсят оцелели и изваждат безжизнени тела изпод развалините", заяви в Twitter спасителната група "Белите каски", която работи в контролираните от бунтовниците райони.

Кадри от срутването на сграда в Турция (ВИДЕО)

Още преди трагедията сградите в Алепо и предвоенният търговски център на Сирия често се срутваха заради разрушената инфраструктура след повече от десетилетие война, слабия надзор, и незаконното строителство.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.