Тя е включена в списъка на ЮНЕСКО

Серията от земетресения, която разтърси Южна Турция и Северна Сирия, разруши и историческа забележителност, датираща от преди повече от 2000 години. Това е крепостта "Газиантеп", която се намира в центъра на едноименния град в южната част на Турция.

Източната, южната и югоизточната част на крепостта в централния квартал "Шахинбей" бяха унищожени от трусовете, а отломките - разпръснати по пътя, съобщи държавната Анадолска агенция. Оттам добавиха, че подпорната стена също се е срутила.

Замъкът първоначално е построен като малка наблюдателна кула по времето на Хетската империя през второто хилядолетие пр. н. е. По-късно е разширен от Римската империя през II и III век сл. н. е. Крепостта е обновена през VI век, по време на управлението на византийския император Юстиниан I.

Крепостта в Газиантеп е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Цитаделата на Алепо, която също е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, също е повредена от земетресението. Това съобщи Хамам Саад, ръководител на Генералната дирекция за антики и музеи на Сирия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.