Това се случва и благодарение на правителството, което подкрепя тази дейност

Швейцария - една от най-богатите държави в света, се стреми да увеличи максимално производството на зелена енергия през зимните месеци. За целта частни инвеститори, подкрепяни от държавата, построиха извиващи се стени от слънчеви панели. Те са прикрепени към най-дългия язовир в страната. Водоемът на езерото Мутзее в централния швейцарски кантон Гларус се намира на над 2400 метра надморска височина и е заобиколено от заснежени върхове - нещо, което екипът зад проекта „АлпинСолар” казва, че е ключово предимство за успеха на идеята. Причината - разположението на панелите често е над нивото на облаците.

"На твоя страна": Как домакинствата да получат държавна помощ за соларни панели

Почти петте хиляди слънчеви панела на язовира произвеждат 3,3 млн. киловатчаса енергия годишно - достатъчно, за да захранят около 700 къщи.

Швейцария е добре разположена, защото през зимата планинските вериги в страната рядко са обвити в мъгла и панелите „виждат” повече слънчеви лъчи, отколкото много други места.

Голяма част от заслугата за бързото интегриране на зелените технологии в системата има и самото швейцарско правителство, което промени Закона за енергетиката, така че да улесни максимално процеса по одобрение на нови мощности от слънчеви панели.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.