Журналистът Запрян Запрянов и операторът Ангел Пешков пътуваха със спасителните екипи, които тръгнаха от България

Екип на NOVA от понеделник вечерта е в Адана, на около 200 км от епицентъра на земетресенията. В града има около 11 разрушени сгради и 60 жертви към момента. Специалните ни пратеници - журналистът Запрян Запрянов и операторът Ангел Пешков, пътуваха заедно със спасителните екипи, които тръгнаха от България. Страната ни била първата от ЕС, която е изпратила помощ на Турция.

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

„България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на спешна помощ за спасяване от драматичното земетресение. В късния следобед пристигнаха 2 „Спартана” с 15 души от Гражданска защита към Столична община, един екип от четирима лекари от Военномедицинска академия, две линейки с висока проходимост, а в 2 и половина през нощта пристигнаха още два „Спартана” със спасители и кучета от Българския червен кръст и четири линейки с висока проходимост. Адана е един от градовете с най-малко разрушения - има 11 разрушени сгради, жертвите са около 60, а ранените към този момент са 850. Първите ни екипи - 19 души, моментално след пристигането си днес следобед отидоха на обектите, досега са работили на два обекта в района на Адана, като утре продължават”, каза през вчерашния ден посланикът на България в Турция Ангел Чолаков. По думите му най-големите разрушения са в Пазарджик, Кахраманмараш и Газиентеп. „В Искендерун все още имаме безследно изчезнал сънародник, спасителните работи продължават, все още връзка с него не е осъществена. Нямаме информация за други пострадали наши сънародници”, каза още дипломатът.

СЛЕД ТРУСОВЕТЕ: Загиналите в Турция и Сирия са над 4300 души

„Нашата задача е чрез групата за спасяване с кучета да се опитаме на места, на които от Турския червен полумесец ни посочат като възможни за претърсване и с вероятни все още живи, да локализираме тези места, да подадем информация къде точно трябва да се търси и това е основната ни функция - да локализираме пострадали”, обясни Емил Нешев от Планинската спасителна служба. Той посочи, че групата се състои от 12 планински спасители и пет кучета. „Тръгваме с всичко необходимо за 3 до 5 дни самостоятелно автономно съществуване”, каза още Нешев. От ПСС очакват да заварят много тежка картина в Турция.

„Нашите екипажи са подготвени да изпълнят задачата в тези метеорологични условия, имат подготовката, имат необходимия капацитет, така че задачата ще бъде изпълнена. Обстановката не е чак толкова сложна от метеорологична гледна точка, става въпрос, има известни ограничения, има известни трудности, но те са преодолими. Имаме достатъчно опит в изпълнението на такива задачи, включително в дефицит на време, включително и при такива кризисни условия”, увери подполковник Димчо Добрев, зам.-командир на 16 авиобаза.

20 български доброволци тръгват към Турция

„Явно пораженията са сериозни, защото имаше много спасители от различни държави. Ние видяхме от Кувейт, Азербайджан, Румъния”, коментира Николай Георгиев, който е втори пилот на „Спартана” с успешна първа мисия.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.