БЧК изпрати 12 човека и 5 спасителни кучета, а граждани събират дарения в социалните мрежи

Веднага след земетресението установихме с турския Червен полумесец. В пряка координация с тях проучихме какви са нуждите на място. Първичната нужда беше от човешка сила, която да подпомогне първата фаза от справяне с последствията и да се включат в операциите по търсене и спасяване. БЧК изпрати 12 човека и 5 спасителни кучета. Това сподели за "Твоят ден'' Преслава Лилова, директор на международно сътрудничество и програми в БЧК.

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

По думите ѝ след полунощ изпратените хора са пристигнали. "Те вече работят и са се разгърнали на терен. Имаме връзка с тях, но я пестим, защото те са там, за да помагат. Екипите се разпределят според нуждите, нашият екип работи в Адана. Стартира кампания за набиране на средства по два способа - чрез изпращане на SMS на номер 1466 и по банков път, за онези, които искат да дарят повече средства. Ще предоставим средства от нашия бедствен резерв - одеяла, матраци, палатки, радиатори", посочи тя

Според нея Сирийският арабски червен полумесец извозва хора и помага на пострадалите в Сирия, тъй като е трудно заради военната обстановка чужда помощ да достигне дотам. Изпращане на финансова подкрепа може да е формата за помощ за Сирия", обясни Лилова.

20 български доброволци тръгват към Турция

Инициатива на граждани в социалните мрежи също набира палатки и одеала. Според Манол Пейков до полунощ са регистрирани 287 дарения чрез платежна система. "Тази сутрин видях, че по личната ми дарителска сметка сме събрали малко над 100 000 лева. Пристигнаха страшно много предметни дарения - ръкавици, шапки, якета, спални чували, палатки. Проверяваме доколко има нужда от генератори, за да превърнем даренията в максимално ефективни. За Сирия все още сондираме, за да намерим контакт. Обсъждаме вариант директно да се отива до градовете, за да спестим бюрокация, защото хората са на улицата при минусови температури", заяви той. 

На ул. "Шипка" 23 в София има създаден център, където желаещите могат да помогнат с каквото искат. В Пловдив това може да се случи на адреса на издателство "Жанет 45".

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.