Те внасят лъч надежда насред руините...

Турция беше разтърсена от две опустошителни земетресения. Докато усилията на спасителите продължават, трогателни кадри на бебета и деца, оцелели часове под останките на някогашните им домове, внесоха лъч надежда.

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

Малкият Шахин - изваден жив 30 часа по-късно

5-годишният Шахин е изваден жив изпод развалините на жилищна сграда в Кахраманмараш. 30 часа след земетресението и секунди след положителната развръзка, щастието е изписано по лицата на спасителите на малкото момче.

Добри новини и за 6-годишната Елиф, спасена 30 часа след труса

Спасителните екипи, работещи в Антакия на Хатай, чули гласа на 6-годишната Елиф, останала под развалините 30 часа. Момиченцето е спасено, но било с наранявания и е откарано за лечение в болница.

СЛЕД 7 ЧАСА ПОД РУИНИТЕ: Спасиха 5-годишно момиченце, изпратило съобщение „Добре съм” (ВИДЕО+СНИМКА)

Герой, оцелял 31 часа под руините

Бебе на 15 месеца беше спасено изпод развалините на срутила се сграда в южния турски окръг Кахраманмараш днес, 31 часа след разрушителното земетресение.

5-годишно момиче беше спасено в Кахраманмараш 7 часа след земетресението

Седем часа след опустошителното земетресение, в Турция успяха да спасят затиснатата под руините 5-годишна Айше. През цялото време, пише CNN Turk, екипите са поддържали връзка с нея и се опитвали да я успокоят. Детето пък изпратило съобщение на баща си изпод развалините. То гласяло „Добре съм”.

Бебето Мехмет се превръща в лъч надежда

2-месечното бебе Мехмет от Хатай е извадено живо изпод развалините 29 часа след земетресението, пише CNN Turk. 

След помахване с ръка и „Добре съм” - спасението на Джан

14-годишният Джан се вкопчва в живота, помахвайки с ръка. Така момчето от Кахраманмараш показва местоположението си на 20-ия час от земетресението. Акцията по премахването на бетонните блокове, струпани върху него, продължава 4 часа.

Две деца и майка им се измъкнаха живи изпод развалините

10-годишният Ахмет, 8-годишният Ертугрул и майка им бяха изведени живи изпод развалините на срутената сграда, в която живеели в Кахраманмараш.

Таха, Умай и Баде - поредните герои на труса

Спасяването на три деца - Таха, Умай и Баде, върна надеждата в Хатай. Децата успешно са извадени изпод останките на техния дом, за да бъдат откарани за лечение в болница.

Видео: Ройтерс

Умай беше блокирана с часове под развалините на дома си, заедно с бременната си майка и с баща си. И тримата са спасени, предаде „Ройтерс”. Облечена с розова пижама, Умай беше извадена от развалините и бързо увита в розово одеяло, преди да бъде откарана за преглед в болница.

„Умай, твоето спасяване ни зарадва. Добри новини идват от нашите спасителни екипи в Хатай. Допълнителните ни екипи също са напът”,  написа кметът на Истанбул Екрем Имамоглу в социалните медии, предаде още „Ройтерс".

СЛЕД ТРУСА: 18-месечно момиченце от Сирия оцеля, бременната му майка – не

18-месечната Рагад, която губи бременната си майка

18-месечната Рагад излиза невредима изпод руините след опустошителното земетресение в Сирия. Тя и баща ѝ оцеляват, но бременната ѝ майка, братчето и сестричката ѝ - на 4 и 5 годинки, нямат този късмет.

Харун от Сирия

Малкият Харун от сирийския град Джандарис беше спасен, след като прекара повече от 24 часа под руините на сградата, в която се е намирал в момента на земетресението. С викове - „Хайде, Харун, хайде”, спасителите му от „Белите каски” вдъхнаха кураж на малкото дете, преживяло ужаса на трусовете.


5-годишната Нур - символ на надеждата в Сирия

На фона на огромната трагедия и колосалните разрушения в Сирия, лицето на 5-годишната Нур също се превърна в символ на надеждата за живот. Усилията на екипите да ѝ вдъхнат кураж и да я извадят от руините се увенчаха с успех.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: CNN Turk