Акциите на енергийната корпорация на Лондонската борса се повишиха

Британската енергийна корпорация „Бритиш петролиум” отчете рекордна печалба за 2022 г. на фона на засилващите се призиви към правителството на Великобритания да увеличи данъците на компаниите, които реализират огромни приходи заради високите цени на петрола и природния газ.  Основната печалба на компанията се повишава до 27,7 млрд. долара за миналата година, което е значителен ръст в сравнение с 12,8-те милиарда долара през 2021 г.

Кремъл: Петролното ембарго ще разбалансира пазара

Основната печалба на „Бритиш петролиум” през 2022 г. е по-висока дори от тази през 2008 г., когато тя възлизаше на 26,8 млрд. долара. Тогава политическата нестабилност в Иран и Нигерия доведе до повишаване на цените на петрола на световните пазари до над 140 долара за барел, отбелязва АП.

За последното тримесечие „Бритиш петролиум” увеличава с 10 на сто дивидентите, които изплаща на акционерите. На този фон стойността на акциите на корпорацията, търгувани на фондовата борса в Лондон, се повиши с 4,14 на сто до 498,15 британски лири към 11:00 ч. българско време. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.