Във вторник работа спряха общественият транспорт и училищата

Общественият транспорт, училищата и дейността с доставките на рафинериите във Франция спряха във вторник след поредния кръг на национални стачки, организирани от синдикалните организации. Протестите са срещу плановете на президента Еманюел Макрон да проведе пенсионна реформа, която да задължи французите да работят по-дълго.

Пенсионната реформа: Ще отстъпят ли протестиращите във Франция

Днешните демонстрации идват ден, след като законопроектът пое по своя неравен път по преминаване през комисиите в парламента. Според експертите проектът е тест за това дали Макрон е способен да въведе промяната без работещо мнозинство в Националното събрание.

Правителството твърди, че е нужно хората да работят с до две години повече, което означава - до 64-годишна възраст в масовия случай. Причината е поддържането на бюджета на една от най-щедрите пенсионни системи в Европа. Французите прекарват най-много години в пенсия от всички страни в ОИСР - предимство, от което повечето хора не са склонни да се откажат. Промяната обаче се поддържа най-сериозно от министъра на труда Оливие Дюсопт, който отхвърли обвиненията на опозицията, че кабинетът не се интересува от живота на възрастните.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.