При земетресението в Турция загинаха хиляди хора

Съединените щати заявиха, че работят с партньори за оказване на помощ след земетресението в Сирия, въпреки че не признават правителството в Дамаск, след като изпратиха два спасителни екипа в съседна Турция.

Стивън Алън, който ръководи реакцията на място за Американската агенция за международно развитие, заяви, че USAID пренасочва помощта, която вече е предоставена за подпомагане на пострадалите от войната сирийци.

"В момента в Северозападна Сирия се осъществява цялата гама от хуманитарни мерки", каза той пред репортери.

Помощта на САЩ в Сирия подпомага на спасителните дейности и други неотложни нужди, включително осигуряване на подслон и храна, каза той.

СНИМКИ ОТ РАЗРУШЕНИЯТА И СПАСИТЕЛНИТЕ АКЦИИ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК

Той отказа да назове имената на неправителствените групи, които работят със САЩ, позовавайки се на оперативната сигурност.

Той обаче отбеляза, че по-голямата част от разрушенията, причинени от земетресението в неделя в Сирия, са в райони извън контрола на президента Башар Асад, който си върна по-голямата част от страната след близо 12 години брутална война.

Съединените щати, които търсят отговорност за злоупотребите, отказаха нормализиране на отношенията, включително и пряка помощ за възстановяване с Асад, който възстановява връзките си с други арабски държави, както и с Турция.

Съединените щати обявиха, че изпращат два спасителни екипа в съюзника на НАТО Турция. Алън заяви, че екипите ще пристигнат в сряда сутринта и ще се отправят към град Адияман, където досега усилията за издирване са били ограничени.

Екипите, които идват с два транспортни самолета С-130, водят 158 души персонал, 12 кучета и 77 тона специализирано оборудване, каза той.

"Това, върху което сме съсредоточени в момента в Турция, е да изпратим тези екипи и да спасяваме човешки животи", заяви Алън от Анкара.

"Ако те се нуждаят от допълнителна помощ, когато става въпрос за населението, което може да е без жилища или да се нуждае от незабавна помощ, ние със сигурност сме готови да я предоставим", каза той.

Според официални лица и медици земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер до момента е отнело живота на повече от 7 100 души в двете страни.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС