Запрян Запрянов и Ангел Пешков посетиха градовете Газиантеп и Нурдаъ

Специалните пратеници на NOVA - журналистът Запрян Запрянов и операторът Ангел Пешков са в сърцето на разрушенията - град Газиантеп. Там човешките трагедии са буквално на всяка крачка.

Турция е в траур. След опустошителните трусове на повече от 11 000 души са загубили живота си в серията от земетресения, които удариха южната ни съседка и Сирия. Отряди с доброволци се стичат към най-засегнатите места и носят помощ и надежда.

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

В Газиантеп са изградени няколко места, на които всички хора, останали без подслон, могат да ядат топла храна и да се сгреят. Местните палят огньове и прекарват нощите близо до съборените жилищни сгради в очакване на добри новини за техни близки и приятели.

ТРАГЕДИЯТА В ТУРЦИЯ: Над 8000 са вече жертвите след бедствието

Екипът ни посети и почти изцяло разрушения град Нурдаъ. Мехмед, който помага на място, каза пред камерата на NOVA, че имат нужда от всякакъв вид помощ и че хората изнемогват. В града няма ток и единственият начин да се топлят е да палят огън. На място има спешна нужда от генератори.

„Имаме проблем със зареждането на гориво, но се справяме се с волята на Аллах. За децата е трудно да спят в колата. Държавата прави всичко възможно, обаче силно засегнати са 11 окръга и помощта не може да стигне до всички”, каза Юкеш Юс, който живее в Нурдаъ.

Пред очите на нашия екип беше открито безжизнено тяло под руините, а близките го разпознаха. Мнозина искат да избягат на автостоп от града, защото няма къде да се приютят. 

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.