По думите му град Елбистан е призрачен град

Град Елбистан в  провинцията Кахраманмараш е призрачен град. Това каза в ефира на “Здравей, България” турският депутат от Народно-републиканската партия в Турция д-р Юксел Йозкан. След земетресението той започва да обикаля бедстващите райони и да помага на хората. 

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

По думите му в град Елбистан повредените и срутени сгради са около 400, а хората, загубили домовете си, спят навън - в палатки, или в колите си. На много места няма електричество. 

В града работят 22 спасителни екипа, но според д-р Йозкан заради тежките зимни условия те имат още най-много 2 дни, за да успеят да ивадят живи хора от руините. 

През деня температурите в засегнатите райони са до минус 6 градуса, а през нощта - до минус 15, допълва още депутатът. Той сподели още, че на ден получава по 20 -30 сигнала за помощ. 

Град Адана също е един от засегнатите. Там от 25 години живее Емануил Петров , преподавател в музикалната консерватория. Земетресението той описа с една дума - “страшно”.

“Такова бедствие по оста не е имало досега. Това, което се случва е страшно!”, каза Петров, който живее със съпругата си в къща. Смята, че благодарение на това не са пострадали. 

“Първият трус го преживяхме в леглото, спейки. сякаш някой искаше да ни изрита от леглото. Приятелите ни по високите етажи разказаха, че не са могли да се изправят на краката си”, раказа още той. 

"Организацията на спасителните екипи е невероятна. Започнаха малко бавно, но сега раздават храна, чай, одеала", разказа още той. По думите му училищата са превърнати в пунктове за хуманитарна помощ. 

Петров признава, че Адана е обезлюдена, но той и семейството му ще останат там. 

Заради опустошителните земетресения в Турция са засегнати са около 14 млн. души в 10 области.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.