Предлага се опция за извънсъдебно споразумение със заплащане на сума в размер на 2705 евро

Нов опит за измама чрез мейл на електронната поща притесни високопоставени служители в Бургаска област. Схемата е под формата на писмо, изпратено уж от заместник директора на СДВР, чрез което го информират, че срещу тях е започнало разследване заради кореспонденция и разпространение на забранено съдържание с непълнолетни. Предлага се опция за извънсъдебно споразумение със заплащане на сума в размер на 2705 евро.

Изпращат фалшиви имейли от името на ЕНЕРГО-ПРО

Според Георги Балев, експерт по киберсигурност, първото, което се набива на очи е, че имейлът не е адресиран до никой. "Това значи, че е направен като темплейт и целта му е да бъде разпратен на колкото може повече хора като фишинг мейли. В случая е пратен до хора на по-високи позиции, които имат по-големи финанси и могат да се изискат, както пари, така и креденшълите им. Трудно е да се установи изпращача, тъй като е лесно да се направи имейл сървър и да се изпратят мейли където искате. Много от тези киберпрестъпници работят извън България. Чрез технически хора може да се разбере дали имейлът е от показания изпращач или е скрит зад чуждо име", обясни той. 

По думите му вероятно темплейтът е взет от имейл в чужбина. "Във всички измами има начин на спешност. Това кара жертвата да се страхува и да няма време да помисли, да се притесни и да предприеме действия. В самия файл има и грешки, които не се очакват в официален документ, а името на човека е изписано на латиница, което също е непривично за такъв файл", посочи експертът.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.