Журналистът Таня Петрова от в. "Сега" направи разработка по темата

Кабинетът махна тавана на заплатите в 17 държавни фирми. Максималното възнаграждение в бордовете без новата екстра надхвърля 14 000 лева. 

Журналистът Таня Петрова от вестник "Сега" следи развитието на Наредбата за публичните предприятия от години. "Става въпрос за дружества, които не са особено добре управлявани. Ако се сравнят три варианта на текста - проект, текст и окончателно одобрен, се вижда, че редакциите са довели до премахване на тавана на заплатите в 17 предприятия. Партиите знаят за високите лимити, но никой не ги пипа. Администрацията на Министерския съвет може да отговори по чия инициатива е тази промяна", обясни тя. 

По думите ѝ възнагражденията стават високи, защото се изчисляват по формула в зависимост от големината на дружеството, активи и размер на печалбата. "Тези пари растат, винаги когато се вдига минималната работна заплата. Сред въпросните 17 предприятия са РВД, БСТ, НКЖИ, Горските предприятия. Като няма таван, те какво ще получават?", попита журналистът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.