Монументът е затворен за посещения до утре

Паметникът на свободата на Шипка е затворен за посещения на граждани до петък, засега. Причината е многото сняг на връх Свети Никола, където се намира паметникът. 

Според директора на музея Чавдар Ангелов споделя, че ситуацията се е усложнила през последните, а преспите достигат до 1,5 м. "Обикновено посетителите не са добре екипирани за зимните условия по пътя, затова паметникът е затворен до утре, а заповедта може да бъде удължена. Призовавам всички, които имат намерение да ни посетят, да се подготвят за тежки зимни условия. В момента температурата на върха е -10 градуса, а вятърът е много силен. Снегонавяванията са големи, придвижването през снега ще отнеме доста време, затова хората да не правят експерименти", призова той.

Паметникът на свободата на „Шипка” остава затворен.

По думите му служжителите, обслужващи монумента, са пуснати в почивка. "Паметникът постоянно се охранява от патрули на МВР. Смяната става в 9 часа. Пряспата, където се разполага трибунката на 3 март в момента е 2 метра висока. Голям проблем за нас е, че когато времето е много лошо, има аварии с електрозахранването, а отоплението ни на върха е само на ток.  Преди месец за 52 часа токът беше спрял и охраняващият трябваше да стои на студено. Един ден ще направим изложба с полицаите, които са се грижили за охраната на паметника", каза Ангелов.

Той споделя, че организациите за тържествата за 3 март са започнали, а домакин ще бъде кметът на община Габрово.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.