За кратко време платформата постигна рекорд за най-бърз ръст на потребители

Изкуствен интелект вместо учители, програмисти и дизайнери. Чатботът ChatGTP, превърнал се в световен хит, е на път да измести редица професии, предупреждават експерти на пазара на труда. За кратко време платформата постигна рекорд за най-бърз ръст на потребители. Чатботът може да напише програмен код, финансов анализ или текст на песен, например. Как подобен тип програми ще променят пазара на труда и може ли изкуственият интелект да измести редица професии? Проверката е на Георги Георгиев в рубриката „На воя страна”.

От писане на есета и стихотворения през финансови анализи до програмни скриптове. Само за няколко седмици платформата с изкуствен интелект ChatGPT привлече вниманието на милиони потребители с възможностите да създава всякакви текстове само чрез кратко описание на това какво точно да съдържат.

„Това е платформа, която наподобява човешко мислене. Тя ти дава тази сбита информация, която една търсачка не може да ти даде”, обясни Любомир Тулев,  експерт по киберсигурност.

Чатботът генерира уникален текст, поправя грешки, пише код и решава задачи, показва бърз проверка на функциите му. Според експерти, които следят пазара на труда, вече има професии, които са заплашени от уменията на изкуствения интелект. Кои работни позиции може да изчезнат – гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.