От какво имат най-голяма нужда потърпевшите в Турция

От Кубрат вчера потегли първият микробус от Лудогорието с дарения за пострадалите от земетресенията в Турция. Стотици жители на малкоя лудогорския град се включиха в мащабната национална кампания. Днес се очаква поредния транш да потегли към Турция. 

Организаторът Онур Зайкъров сподели, че вчера от координационния център в Одрин е получено спешно обаждане, че трябват топли завивки, дрехи и храни от първа необходимост. Мнозина продължават да прииждат и да носят дарения и лични вещи, които могат да бъдат в помощ на пострадалите. От турската страна са заявили спешна нужда от храна, топли дрехи и завивки.

Откриха тялото на издирвания български гражданин в Искендерун

Според кмета на Кубрат има доброволци, които желаят и да заминат да помагат на място. "Все още няма направена организация за заминаване. При -8 и -10 хората стоят гладни, боси, жадни, мнозина са под руините. Дрехите, които се даряват, трябва да са с етикети и да са нови", заяви той. 

В Благоевград югозападното държавно предприятие се включи много активно в благотворителната инициатива в помощ на Турция. Служители закупиха огромно количество материали, което вече е транспортирано към пункт в Благоевград и предстои да бъде изпратено за най-засегнатите райони в южната ни съседка.

По думите на зам.-директора на предприятието Севдалина Димитрова идеята за помощта е възникнала спонтанно. "Закупили сме олекотени завивки, одеяла и спални комплекти. В ледените температури могат да ги стоплят. В магазините, които пазарувахме, цялата стока беше продадена на доставната цена, така те нямаха печалба, а просто искаха да помогнат", разкри тя.

Организаторът Владимир Филков споделя, че са разкрити 14 доброволчески пункта за събиране на дарения. "Фенери, превързочни материали, спални комплекти, завивки и топли дрехи са сред най-нужните неща", посочи той.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.