Преговори могат да започнат, след като българите бъдат вписани в Конституцията на западната ни съседка, каза президентът

В момента сме състояние на вето за членството на Скопие в Европейския съюз, тъй като българите в западната ни съседка все още не са вписани в Конституцията ѝ. Това заяви президентът Румен Радев в брифинг пред журналисти преди извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Държавният глава разкритикува липсата на противопоставяне от страна на властите в РСМ срещу престъпленията от омраза. 

Повдигнаха обвинения на нападателя на Пендиков, той призна за етническа омраза

„Днес ще поставя извънредно проблема с нарасналата агресия и ескалиращата антибългарска кампания в РСМ, която води до престъпления от омраза. Очаквам категорична институционална реакция от властите в западната ни съседка и незабавни действия за разкриване на извършителите. За съжаление към момента не виждам необходимата политическа воля”, каза още Радев. Той призова колегите си за повече солидарност и ангажираност по темата за правата на македонските българи. И поиска ЕС да наложи мониторинг и гаранции за спазването им.

„Миграцията е проблем, който предизвиква не само сигурността, но и демократичните устои на ЕС. Инвестирахме много в инфраструктура по границата и в осигуряването на жива сила, но нашите ресурси са недостатъчни”, каза държавният глава. По думите му страната ни води активна дипломатическа дейност на всички нива, за да осигури европейско финансиране за охрана на границата ни с Турция. „Опазването на външната граница не е само наш ангажимент, а на всички държави”, подчерта Радев. Президентът добави, че ще предложи пилотен проект за охраната на българската граница с финансиране от ЕС.

Президентът коментира и основната тема на извънредното заседание на ЕС – войната в Украйна: „Време е една година след започването на тази кръвопролитна война фокусът да бъде поставен най-вече върху мерките за нейното преустановяване и за възобновяването на всички дипломатически усилия, така че да търсим мирно решение. България ще продължи да подкрепя украинските хора на място в тяхната справедлива битка за свободата на страната им. България ще продължи да подкрепя, съобразно своите възможности, украинските бежанци”.

Румен Радев заяви, че страната ни не може да приеме санкции в областта на ядрената енергетика. „Отчитаме всички възможни области, където това може да стане, но там, където са застрашени пряко нашите интереси, сме много внимателни. Ако се наложи, ще наложим вето”, категоричен беше държавният глава.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.