Страната предоставя медицински консумативи и стоки от първа необходимост, като 7500 одеяла, 1500 легла и 500 палатки

Пет самолета с хуманитарна помощ изпраща Гърция за Турция чрез Европейския механизъм за гражданска защита, за да се справи с непосредствените последици от земетресението, което разтърси Югоизточна Турция в понеделник, предаде агенция АНА-МПА.

По нареждане на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис Гърция предоставя здравни и медицински консумативи и стоки от първа необходимост, като 7500 одеяла, 1500 легла и 500 палатки, в които могат да се настаняват семейства и които могат да се използват като подвижни болници, за да се облекчи положението на засегнатите хора и да се посрещнат възникналите нужди.

Общо Гърция изпраща над 80 тона хуманитарна помощ, тя е готова да изпрати още при необходимост, съобщи агенцията.

Откриха тялото на издирвания български гражданин в Искендерун

Първите два полета за хуманитарна помощ от общо петте, които Гърция ще изпрати в Турция, пристигнаха в Адана рано сутринта. Мисията е придружена от министъра на климатичните кризи и гражданската защита Христос Стилианидис и генералния секретар на министерството Василиос Папагеоргиу. Полетите се осъществяват от международното летище в Атина. 

Посочва се, че разноските по транспортирането на материалите ще бъдат покрити със 75 процента от Европейския механизъм за гражданска защита, докато останалите 25 процента ще са от национално участие, спонсорирано от авиокомпанията „Ейджиън еърлайнс“.

Гърция е изпратила два спасителни екипа след опустошителното земетресение в Турция от 7,8 по Рихтер на 6 февруари, които досега са извадили от рухналите сгради петима оцелели души, измежду които три деца. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Анна Нацариду, БТА