До този момент загинали там са над 3 хиляди

Обстановката в Сирия e изключително тежка, но информацията, която постъпва оттам, е значително по-оскъдна, в сравнение с тази от съседна Турция. Жертвите в двете страни са вече над 16 хиляди, като потвърдените до този момент загинали в Сирия са над 3 хиляди. Спасителните работи обаче са затруднени заради унищожената икономика на страната.

Броят на жертвите в Турция и Сирия надхвърли 15 000

Хиляди сирийци са все още в неизвестност, продължава да има спешна нужда от техника за разчистване на отломките. За съжаление, продължаващата вече 12 години гражданска война, сирийско-руските въздушни удари и международните санкции пречат на оказването на помощ на пострадалите райони. Част от тях са под контрола на бунтовнически групировки. И преди земетресенията от понеделник из цялата страна има разрушени болници, има недостиг на електричество, гориво и вода. Въпреки наложените санкции, Дамаск поиска помощ от Европейския съюз, а Брюксел обяви, че ще се отзове.

„Условията тук са много тежки. Не знам какво да ви кажа. Има много жертви, които все още не са открити, други са намерени мъртви, има открити и оцелели. Все още не можем да кажем докога ще продължи спасителната мисия, до момента все още се намират живи хора”, каза Лиза Саидж, спасител от Алжир в Алепо.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.