Хората се притесняват, че ще останат без пасища

Граждански протест срещу намеренията на Община Пирдоп да предостави терени за изграждане на фотоволтаични паркове. Недоволстват и фермери, които се страхуват, че ще останат без пасища за изхранване на животните.

Частни инвеститори искат да ги изградят на терен от 4300 декара. Предстои гласуване на общинския съвет, обясниха протестиращи.

„Двама инвеститори са заявили инвестиционно намерение за тези 4300 декара. Но на проведеното обществено обсъждане, заявиха, че ще им трябват не повече от 2500 декара. Трябва да се знае, че това не е продажба, а отстъпено право за строеж за 35 години”, заяви кметът на Пирдоп Ангел Геров.

Фермерите настояват за фотоволтаиците да бъдат пасищата, които са на резерв в общината, а тези, които в момента се използват от животновъдите, да си останат за тях.

„Имаме 3000 декара резерв. Никога няма да си сложа подписа за там, където се разхождат жителите на Пирдоп. Точно в тази зона има писта за кроскънтри. Ноември ще има Балканско първенство. Смятате ли, че ще съсипя нещо, което ще прославя Пирдоп и ще му вдига имиджа?”, попита кметът.

Той обеща мястото за разходки на жителите на града да остане.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.