Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг

Членовете на НАТО се споразумяха да разположат приюти в съюзника си Турция, за да помогнат за настаняването на хората, останали без дом след опустошителните земетресения от тази седмица, съобщиха от алианса.

"Полупостоянните" убежища обикновено се използват от силите на НАТО като щабове за военни операции и учения. НАТО е силно солидарна с нашия съюзник Турция и разполагането на тези убежища ще помогне за спасяването на човешки животи", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Убежищата могат да бъдат оборудвани с редица удобства, включително отопление, генератори на електроенергия и зони за медицинско обслужване, заявиха от НАТО.

Турция се обърна към НАТО за спешни медицински екипи и полеви болници

Операцията по разполагането им ще бъде наблюдавана от върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, американския генерал Кристофър Каволи.

Земетресенията, които разтърсиха Турция и съседна Сирия рано в понеделник, отнеха живота на повече от 22 000 души и оставиха стотици хиляди без дом в мразовитите зимни условия.

Членове на НАТО и държави от целия свят вече побързаха да изпратят спасителни екипи и помощ в Турция. Решението на алианса да изпрати помощ идва в момент, когато Турция разгневи други членове на НАТО, като забави кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединяване. 

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.