Един личен разказ за семейството, политиката и каузите

Тя е български политик, министър по европейските въпроси в правителството на Сергей Станишев. Омъжена е за Соломон Паси, с когото общо имат четири деца. „Тук и сега“ пред  Десислава Банова – Плевнелиева среща с Гергана Паси.

„Политиката дойде неочаквано за мен. Когато аз и сестра ми трябваше да избираме училище след 7 клас, а после и университет, майка ни, която е лекар, ни насочи към правото. След като завършихме право в СУ „Климент Охридски“, правото само ме намери. Времето съвпадна с идването на цар Симеон Сакскобургготски в България. Така хора, които никога не бяха планирали да влизат в политиката, се озоваха в центъра й“, сподели Гергана Паси.

За политиката научих, че времето, през което човек е в политиката, може да бъде по-лесно и приятно, ако той има цел, посочи тя. За нея пребиваването й в политиката има и романтична стойност. Тя коментира, че политиката е инструмент, който може да решава проблемите на много хора.

Гергана Паси: Центърът на Европа ще се премести все повече на Изток

Гергана Паси сподели, че политиката може и да събира хората, така както е събрала нея и съпруга й Соломон Паси. Тя сподели, че се гордее със съпруга си. За него Гергана Паси казва, че е в „творческо дълголетие“. Паси добре помни емоцията в Брюксел, когато е издигнато българското знаме. Тя допълни, че се е постарала да не показва чувствата си, докато не е чула глас зад себе си, който й казва „И ти ли плачеш?“

Паси разказа, че от темите, с които се занимава, би избрала тази за проблема с високата смъртност в България. Тя уточни, че е изготвено изследване от четирима представители на научните среди по въпросите защо страната ни се оказа втора по смъртност от COVID-19.

Гергана Паси сподели, че децата я учат на търпение. “Четири деца са четири различни Вселени“, допълни тя.

Политикът каза, че една от причините да не пътуват със съпруга й толкова е точно COVID-19. Тя сподели, че техният приятел и водач в пътуванията Максим Минчев си е отишъл в резултат на пандемията.

На финала на разговора Гергана Паси си пожела здраве за близките й хора.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.